Documentație cu informații despre produs (PIF) Evaluarea siguranței produselor cosmetice – experiență Import de produse cosmetice din țări terțe Nanomateriale Persoană responsabilă Produs cosmetic
CENTRUL EKOTOX S.R.L. vă oferă servicii de consultanță și furnizarea documentației necesare introducerii produselor cosmetice pe piața UE:
- elaborarea unui raport de siguranță (CPSR)
- asistență în crearea documentației cu informații despre produs (PIF)
- elaborarea părții de text a etichetei
- notificarea produselor cosmetice prin CPNP
- revizuirea documentației
- actualizări de documentație
- consultatie individuala
ekotox@ekotox.ro
Un „distribuitor” este o persoană fizică sau juridică din lanțul de aprovizionare. Care nu este producător sau importator și care furnizează produsul cosmetic pe piața comunitară.
„Livrare pe piață” înseamnă furnizarea unui produs cosmetic pentru distribuție, consum sau utilizare pe piața comunitară în cursul unei activități comerciale, cu titlu oneros sau gratuit.
„Introducerea pe piață” este prima livrare a unui produs cosmetic pe piața comunitară.
Un distribuitor poate deveni răspunzător dacă comercializează un produs cosmetic sub propriul nume sau marcă comercială sau dacă modifică un produs deja comercializat în așa fel încât să afecteze conformitatea acestuia cu cerințele aplicabile. Traducerea informațiilor despre un produs cosmetic care a fost deja introdus pe piață nu este considerată o modificare a produsului care ar putea afecta conformitatea acestuia cu cerințele aplicabile ale Regulamentului privind produsele cosmetice.
Înainte de a introduce un produs cosmetic pe piață, distribuitorii trebuie să verifice dacă:
- eticheta conține informațiile prevăzute la art. 19 alin. 1 lit a), e) și g) și alineatele 3 și 4;
- sunt îndeplinite cerințele lingvistice prevăzute la articolul 19 alineatul (5);
- data valabilității minime menționate la articolul 19 alineatul (1) nu a depășit.
Dacă Distribuitorii cred sau au motive să creadă că:
– produsul cosmetic nu respectă cerințele stabilite de regulamentul privind produsele cosmetice, îl pot furniza pe piață numai după aducerea acestuia în conformitate cu cerințele aplicabile;
– produsul cosmetic pe care l-au introdus pe piață nu este în conformitate cu Regulamentul privind produsele cosmetice, se asigură că au fost luate măsurile corective necesare aducerii produsului în conformitate sau, după caz, retragerii acestuia de pe piață sau circulație; .
În plus, în cazul în care produsul cosmetic prezintă un risc pentru sănătatea umană, aceștia informează imediat persoana responsabilă și autoritățile naționale competente din statele membre în care produsul a fost introdus pe piață, oferind detalii în special cu privire la neconformitate și la măsurile corective luate.
Distribuitorii se asigură că, deși sunt responsabili pentru produs, condițiile de depozitare și transport nu pun în pericol conformitatea acestuia cu cerințele stabilite în Regulamentul privind produsele cosmetice.
Un distribuitor care introduce pe piața într-un stat membru un produs cosmetic care a fost deja introdus pe piață într-un alt stat membru și care, din proprie inițiativă, traduce orice parte a etichetei acestui produs pentru a se conforma cerințelor naționale. legea, va transmite Comisiei următoarele informații în format electronic prin portalul CPNP:
a) categoria produsului cosmetic, denumirea acestuia în statul membru de expediere și denumirea în statul membru în care este furnizat pe piață, permițând identificarea specifică a acestuia;
b) statul membru în care produsul cosmetic este introdus pe piață;
c) numele și adresa dumneavoastră;
d) numele și adresa persoanei responsabile de la care documentația informativă a produsului este ușor accesibilă.
Dacă au apărut reacții adverse grave, distribuitorul le va raporta imediat Ministerului Sănătății.
Distribuitorii cooperează cu autoritățile competente, la cererea acestora, cu privire la orice măsuri menite să elimine riscurile prezentate de produsele pe care le-au introdus pe piață. În special, distribuitorii prezintă autorității naționale competente, la cererea sa motivată, toate informațiile și documentația necesare pentru a demonstra conformitatea produsului cu cerințele menționate la alineatul (2), într-o limbă pe care această autoritate o poate înțelege cu ușurință.
La cererea autorității competente, aceștia trebuie:
– persoane responsabile să identifice distribuitorii cărora le furnizează produsul cosmetic; – distribuitorul să identifice distribuitorul sau persoana responsabilă care i-a furnizat produsul cosmetic și distribuitorii cărora le-a furnizat acest produs.