• Bucureşti Sectorul 1, Bulevardul AVIATORILOR, Nr. 33, Etaj 2 Romania

Dreptul consumatorului la informare

Dreptul consumatorului la informare – bunurile de consum și ambalajele acestora conțin un număr mare de substanțe chimice, dar nu orice substanță chimică este periculoasă pentru viața umană.

Exercita-ti dreptul la informare

Este dreptul fiecărui consumator de a întreba despre conținutul de substanțe chimice periculoase din articolele pe care le cumpără. Agenția Europeană pentru Produse Chimice înregistrează astfel de substanțe chimice (așa-numitele Substanțe foarte preocupante – SVHC) și informații despre acestea în Lista Candidate (Lista Candidate). Legea obligă furnizorul să furnizeze astfel de informații în mod gratuit în termen de 45 de zile la cererea consumatorului.

Consumatorul are dreptul la informare în special pentru obiectele definite de regulamentul REACH. Acestea sunt, de exemplu: mobilier, încălțăminte, textile, echipamente sportive, jucării sau dispozitive electronice. Acest drept nu se aplică amestecurilor precum produse cosmetice, medicamente, vopsele, produse de curățare sau alimente.

Cum se solicită informații

Consumatorul are optiunea de a cere informatii direct in magazinul de unde cumpara produsul, sau de a intreba producatorul/importatorul articolului in cauza. Este ideal să solicitați informații în scris. Pentru a obține toate datele necesare, vă recomandăm să nu uitați să precizați în cererea scrisă:
• numele/descrierea produsului care vă interesează;
• specificați că sunteți interesat de informații despre dacă articolul sau ambalajul său conține substanțe din lista de substanțe candidate SVHC;
• susține solicitarea cu referire la surse care vorbesc despre acest drept la informare (link către articolul ECHA pe acest subiect) și unde poți găsi informații despre obligațiile furnizorilor în temeiul Regulamentului REACH
În conformitate cu articolul 33 alineatul (2) din Regulamentul REACH, furnizorul/producătorul/importatorul este obligat să furnizeze informații suplimentare despre produs în termen de 45 de zile dacă acesta conține oricare dintre aceste substanțe SVHC.

Ce informații ar trebui să primească consumatorul?

Regulamentul REACH obligă furnizorii/producătorii/importatorii să ofere clienților informații cu privire la utilizarea în siguranță a produselor furnizate. Cel puțin, aceștia trebuie să raporteze numele substanței periculoase găsite în produs. Furnizorul are această obligație doar în cazul substanțelor de interes deosebit, care se găsesc în obiecte în concentrație peste 0,1% din greutatea produsului.

Furnizorii nu sunt obligați să informeze consumatorii despre substanțele conținute în articole, altele decât SVHC. De asemenea, nu trebuie să furnizeze informații dacă substanțele SVHC sunt conținute într-o concentrație sub 0,1% din greutatea obiectului. Cu toate acestea, o pot face voluntar.

Ce să faci dacă nu există niciun răspuns

Companiile sunt obligate să furnizeze informații dacă produsele lor conțin substanțe foarte îngrijorătoare. De asemenea, ar trebui să informeze clienții dacă nu există substanțe SVHC în produsele lor. Totuși, diverse studii arată că mulți furnizori încă nu își cunosc obligațiile și, prin urmare, pot avea o problemă în a răspunde unei posibile solicitări în termenul specificat. Prin afirmarea drepturilor dumneavoastră la informație, veți contribui efectiv la creșterea gradului de conștientizare a acestora.

În cazul în care consumatorul nu primește un răspuns, următorul pas este să contacteze autoritatea relevantă de aplicare a REACH din statul său membru.

LINK-uri:

Dreptul consumatorului la informare
Autoritățile responsabile cu aplicarea regulamentului REACH în RO
Îndatoririle companiilor