Producătorii și importatorii de lumânări (inclusiv ceară parfumată) care operează pe piața Uniunii Europene sunt obligați să respecte obligațiile legale specifice care vizează protejarea sănătății utilizatorilor și a mediului. Aceste reglementări nu numai că asigură siguranța consumatorilor, dar promovează și producția responsabilă și transparența de-a lungul lanțului de aprovizionare. Respectarea acestor reglementări contribuie la consolidarea încrederii mărcii și minimizează riscurile asociate comerțului cu produse chimice pe piața exigentă a UE.
Conform Regulamentului 1907/2006 (REACH) și Regulamentului 1272/2008 (CLP), lumânările sunt considerate amestecuri chimice. Prin urmare, acestea trebuie să îndeplinească cerințe specifice privind clasificarea și etichetarea. Dacă o lumânare este clasificată ca nesigură, furnizorul său are obligații suplimentare înainte de a fi introdusă pe piață, iar produsul în sine trebuie să fie etichetat și ambalat corespunzător. Responsabilitatea pentru clasificarea unei substanțe sau a unui amestec revine în primul rând importatorului sau producătorului, în timp ce responsabilitatea de a se asigura că etichetarea respectă regulamentele CLP revine fiecărui furnizor din lanțul de aprovizionare.
Clasificarea unei lumânări depinde de ingredientele pe care le conține și de concentrațiile acestora. Informațiile privind clasificarea fiecărui ingredient trebuie obținute de la furnizorii de materii prime (în cazul autoproducției de lumânări) sau de la furnizorul produsului finit (în cazul distribuției sau importului). Informațiile relevante ar trebui furnizate în partea 3 a fișei cu date de securitate (FDS) furnizată de furnizor.
Lumânările constau în principal din ceară, care sunt de obicei neclasificate. Cu toate acestea, acestea conțin adesea aditivi parfumați și coloranți care pot fi clasificați ca periculoși. Acestea includ de obicei sensibilizante cutanate, cum ar fi limonenul sau cinamaldehida. În unele cazuri, pot fi prezente ingrediente care prezintă alte riscuri pentru sănătate, cum ar fi iritarea pielii și, în cazuri rare, pericole mai grave. În anumite situații, poate fi necesară și clasificarea de mediu.
Fișă cu date de securitate
O fișă cu date de securitate (FDS) este esențială pentru lumânările clasificate ca periculoase. Fișa cu date de securitate conține informații detaliate privind pericolele și utilizarea în condiții de siguranță a produsului și trebuie întocmită în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/878 al Comisiei în limba (limbile) oficială (oficiale) a țării în care amestecul este introdus pe piață. Dacă lumânările sunt vândute direct consumatorilor, FDS nu este necesar; cu toate acestea, eticheta lumânării trebuie să conțină toate informațiile cerute de CLP.
Dacă nu furnizați produse direct utilizatorilor finali, de exemplu: dacă furnizați lumânări pentru revânzare, trebuie să livrați FDS distribuitorului sau revânzătorului. O fișă cu date de securitate este, de asemenea, necesară dacă produsul este destinat utilizării profesionale, cum ar fi în restaurante.
În unele cazuri, la cererea destinatarului, FDS trebuie să fie disponibil și pentru o lumânare neclasificată. Acest lucru se aplică dacă amestecul conține:
- cel puțin 1 % din greutatea substanței periculoase pentru sănătatea umană sau pentru mediu;
- cel puțin 0,1 % din greutate dintr-o substanță clasificată ca fiind cancerigenă (categoria 2), toxică pentru reproducere (categoriile 1A, 1B sau 2), sensibilizantă pentru piele (categoria 1), sensibilizantă respiratorie (categoria 1), care afectează lactația, dăunătoare pentru sugarii care alăptează, persistentă, bioacumulativă și toxică (PBT) sau foarte persistentă și foarte bioacumulativă (vPvB);
- sau o substanță cu o limită de expunere comunitară (PEL).
Eticheta de siguranță
Amestecul periculos trebuie ambalat și etichetat în conformitate cu reglementările CLP. Eticheta CLP nu poate fi aplicată direct pe ceara lumânării, deoarece este considerată un amestec, nu un ambalaj. În plus, un recipient de sticlă deschis, o bază de aluminiu sau o cutie de hârtie ajulată nu sunt considerate ambalaje adecvate pentru amestecuri periculoase conform CLP. O lumânare într-un astfel de ambalaj trebuie furnizată într-un ambalaj suplimentar care să îndeplinească cerințele Regulamentului CLP. Eticheta trebuie să fie atașată permanent pe suprafața ambalajului care conține direct lumânarea și așezată pe lateral, astfel încât textul să poată fi citit cu ușurință pe orizontală.
O etichetă de siguranță conformă CLP trebuie să conțină câteva elemente esențiale:
- numele, adresa și numărul de telefon al furnizorului (furnizorilor);
- cantitatea nominală de produs;
- pictograme de pericol;
- cuvinte de avertizare;
- fraze de pericol și fraze de precauție;
- identificatorii produsului (pentru amestecuri, aceștia includ denumirea comercială sau denumirea amestecului și identitatea tuturor substanțelor din amestec care contribuie la clasificarea amestecului în ceea ce privește toxicitatea acută, coroziunea pielii sau leziunile oculare grave, mutagenitatea celulelor embrionare, cancerigenitatea, toxicitatea pentru reproducere, sensibilizarea respiratorie sau cutanată, toxicitatea pentru anumite organe țintă (STOT) sau pericolul de aspirație);
- informații suplimentare (sau declarație EUH).
Regulamentul CLP specifică, de asemenea, printre altele, dimensiunea minimă a etichetei și a pictogramelor, dispunerea elementelor etichetei și normele de utilizare a etichetelor pliabile. Viitoarea versiune a CLP, care nu a fost încă lansată oficial, va ajusta, de asemenea, dimensiunea minimă a fontului.
Notificare către inventarul C&L
Dacă importați o lumânare, un amestec de parfum sau orice alt amestec sau substanță pentru fabricarea lumânărilor, vi se poate cere să trimiteți o notificare la Inventarul de clasificare și etichetare. Substanțele periculoase, indiferent dacă sunt importate ca substanțe pure sau în amestecuri, trebuie raportate la acest registru, indiferent de tonaj.
Notificările centrelor toxicologice (PCN) și identificatorul unic de formulă (UFI)
În cazul în care lumânarea este clasificată ca periculoasă pentru sănătatea umană sau din cauza proprietăților sale fizice, aceasta trebuie raportată la centrele de toxicomanie (trebuie prezentat un NCP) din țările în care va fi introdusă pe piață. O parte cheie a trimiterii PCN este codul UFI, care trebuie să apară și pe eticheta produsului. UFI (Unique Formula Identifier) este un cod alfanumeric unic de 16 cifre atribuit unei formule specifice care permite centrelor de otrăvire să acceseze rapid informații despre compoziția produsului, care este crucială în situații de urgență.
Înregistrare REACH
Orice substanță fabricată sau importată în cantități care depășesc 1 tonă pe an face obiectul înregistrării în conformitate cu REACH. Acest lucru este valabil atât pentru substanțele pure, cât și pentru substanțele din amestecuri. Pentru importuri, cantitățile de substanțe importate ar trebui monitorizate cu atenție (în special parafina în cazul lumânărilor), iar înregistrarea REACH trebuie finalizată atunci când se depășește 1 tonă pe an. Atunci când se aprovizionează cu materii prime de la furnizori din UE, furnizorii relevanți ar trebui să asigure respectarea REACH.
Notificări baze de date SCIP
Lumânările sunt considerate o combinație de amestec și obiect. Dacă un articol conține substanțe care prezintă motive de îngrijorare deosebită (SVHC) în concentrații mai mari de 0,1 %, acest lucru trebuie raportat în baza de date SCIP. De exemplu, acidul boric din fitilul unei lumânări poate necesita un astfel de avertisment. Baza de date SCIP a fost creată în temeiul Directivei-cadru a UE privind deșeurile pentru a identifica produsele cu impact potențial asupra mediului și sănătății. Aceasta include o categorie de produse care conține „lumânări și articole similare”.
Standarde de siguranță pentru lumânări
Pe lângă conformitatea cu REACH și CLP, lumânările trebuie să îndeplinească anumite standarde de calitate, inclusiv:
- EN 15426 (Specificații pentru comportamentul de depunere a funinginii),
- EN 15493 (Specificații pentru siguranța la incendiu) și
- EN 15494 (etichete de siguranță ale produselor).
Respectarea acestor standarde este esențială pentru siguranța produselor și conformitatea cu piața. Se pot aplica, de asemenea, cerințe specifice de etichetare, separate de etichetarea CLP.
Conformitatea cu EUDR
Lumânările pot fi, de asemenea, acoperite de Regulamentul (UE) 2023/1115 privind defrișările (EUDR), despre care am discutat anterior pe site-ul nostru (site-ul Ekotox pe EUDR). În cazul în care la producția de lumânări se utilizează materiale precum uleiul de palmier, acidul palmitic, acidul stearic sau glicerina, este probabil ca producătorii europeni să fie supuși acestui regulament. Principalele responsabilități includ:
- colectarea și verificarea datelor privind originea materiilor prime produse după 2020 și asigurarea faptului că materiile prime utilizate nu contribuie la defrișări;
- asigurarea transparenței în lanțurile de aprovizionare;
- documentarea conformității cu cerințele EUDR.
Companiile trebuie să implementeze procese de due diligence pentru a dovedi că produsele lor nu sunt legate de defrișări.
Provocări și sprijin în îndeplinirea cerințelor legale
Cerințele legale pentru producția și importul de lumânări pot părea complexe, dar respectarea acestora este esențială pentru a proteja sănătatea utilizatorilor și a mediului. Nu ezitați să ne contactați pentru ajutor profesional.