Centrele Ekotox oferă servicii de consultanță și asistență clienților în domeniul legislației UE în domeniul chimiei și al manipulării substanțelor chimice –
Înregistrare REACH, autorizare REACH, screening REACH/CLP, poluanți organici persistenți (POP), produse biocide (BPR), siguranță cosmetice, RoHS, DEEE, fișe cu date de securitate, servicii PCN și UFI și multe altele…
e-mail la ekotox(at)ekotox.ro
Chemicals Strategy for Sustainability (CSS) este un cadru cuprinzător dezvoltat de Comisia Europeană pentru a aborda provocările generate de substanțele chimice periculoase. Scopul său este de a promova practicile de management durabil al substanțelor chimice în Uniunea Europeană. Scopul său este de a proteja sănătatea umană și mediul prin reducerea la minimum a riscurilor asociate cu substanțele chimice. Aceasta acoperă întregul lor ciclu de viață, de la producție până la eliminare. CSS subliniază eliminarea treptată a celor mai dăunătoare substanțe chimice și promovează alternative mai sigure. De asemenea, adoptă o abordare a economiei circulare.De asemenea, pledează pentru o mai mare transparență, inovare și colaborare între părțile interesate pentru a-și atinge obiectivele. Prin măsuri de reglementare, stimulente de piață și cooperare internațională, CSS își propune să creeze un viitor mai sigur și mai durabil pentru Europa și cetățenii săi.
Comisia a anunțat strategia la 14 octombrie 2020. Aceasta se bazează pe 5 aspecte de acțiune:
- Inovarea pentru produse chimice sigure și durabile în UE: această strategie include dezvoltarea de criterii UE pentru substanțe chimice sigure și durabile, introducerea de cerințe legale pentru substanțele care prezintă motive de îngrijorare în produse și promovarea utilizării de substanțe chimice mai sigure de către industria UE prin modificări ale legislației privind emisiile industriale.
- Consolidarea cadrului juridic al UE: această strategie se concentrează pe protejarea consumatorilor și a lucrătorilor împotriva substanțelor chimice nocive, abordând probleme precum perturbatorii endocrini și PFAS și combaterea poluării chimice a mediului natural.
- Simplificarea și consolidarea cadrului juridic: Măsurile includ raționalizarea evaluării pericolelor/riscurilor în cadrul legislației chimice, consolidarea guvernanței Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) și revizuirea procedurilor de autorizare și restricție conform REACH.
- Crearea unei baze de cunoștințe cuprinzătoare privind substanțele chimice: Scopul acestei strategii este de a crea un sistem de avertizare timpurie și de răspuns pentru substanțe chimice, de a monitoriza riscurile chimice emergente și de a crea indicatori pentru a evalua eficacitatea legislației chimice.
- Stabiliți un exemplu pentru gestionarea globală a substanțelor chimice: acțiunile includ sprijinirea dezvoltării capacităților în țările terțe pentru evaluarea și gestionarea substanțelor chimice și asigurarea faptului că substanțele chimice periculoase interzise în UE nu sunt produse pentru export.
REACH
Consiliul a confirmat strategia la 15 martie 2021 și a aprobat cinci domenii principale de acțiune. Ea a subliniat importanța unor dispoziții legale clare în legislația UE privind produsele și a salutat abordarea „o substanță, o singură evaluare”. Consiliul a subliniat necesitatea de a elimina PFAS-urile dacă acestea nu sunt esențiale pentru societate și de a consolida cadrul legal pentru perturbatorii endocrini. Comitetul ENVI a discutat progresul în punerea în aplicare a strategiei la 16 mai 2022, evidențiind pași precum publicarea Planului de Recomandări și Restricții pentru Produse Chimice Sigure și Durabile. ECHA evaluează în prezent o propunere de limitare a PFAS în conformitate cu REACH.
Právní revize
- Revizuirea Regulamentului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH)
- Revizuirea legislației UE privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor chimice (CLP)
- Revizuirea normelor UE privind materialele destinate contactului cu alimentele
- Revizuirea Directivei privind emisiile industriale
- Inițiativa pentru produse durabile
Implementare – Comisia Europeană (europa.eu)
Conferința REACH 2024