Obligația furnizorului de produse de a furniza informații – CENTRUL EKOTOX S.R.L. vă oferă serviciile sale în domeniul identificării și respectării obligațiilor care decurg din reglementările UE (REACH, CLP etc.), precum notificarea, notificarea și înregistrarea obiectelor și substanțe chimice produse sau importate în UE; controlul, dezvoltarea și revizuirea fișelor cu date de securitate ale substanțelor și amestecurilor chimice uzate, comunicarea în lanțul de aprovizionare sau calcularea efectelor legislației chimice asupra articolelor și produselor individuale…
Dacă aveți întrebări, contactați-ne prin e-mail la ekotox(at)ekotox.ro
În zona CEE, există în prezent o gamă largă de produse și ambalajele acestora care conțin substanțe chimice. Uniunea Europeană înăsprește treptat cerințele pentru companiile care produc/importă/furnizează produse către UE. Prin urmare, companiile trebuie să furnizeze informații detaliate despre substanțele și amestecurile chimice conținute în produsele lor. Regulamentul REACH determină/interzice/restrânge utilizarea substanțelor de foarte mare îngrijorare (SVHC) și publică toate informațiile despre acestea printr-o listă de substanțe candidate (Candidate List).
Obligația furnizorului de produse de a furniza informații
Conform articolului 33 din regulamentul REACH, producătorii/importatorii/furnizorii de articole care conțin o astfel de substanță (SVHC) într-o concentrație mai mare de 0,1% din greutatea produsului au obligația de a furniza destinatarilor săi suficiente informații pentru utilizarea în siguranță a articolelor, imediat după includerea substanței pe Lista de Candidați. Destinatarii în acest caz sunt utilizatorii și distribuitorii industriali sau profesioniști, dar nu consumatorii. Trebuie menționat cel puțin numele substanței relevante.
Consumatorii au dreptul de a solicita astfel de informații. Furnizorul subiectului este obligat să furnizeze aceste informații în mod gratuit în termen de 45 de zile.
Notificarea substanțelor din articole
În conformitate cu articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul REACH, producătorii și importatorii sunt obligați să notifice ECHA care substanțe din Lista de substanțe candidate sunt prezente în articolele lor, dacă sunt îndeplinite două condiții:
- Substanța este prezentă în articolele lor într-o concentrație mai mare de 0,1% din greutatea articolului (g/g);
- Substanța este prezentă în aceste articole în cantități totale mai mari de 1 tonă pe an.
Companiile trebuie să raporteze informațiile găsite în cel mult șase luni de la includerea substanței în lista de candidati.
Excepții – Două cazuri în care notificarea nu este necesară:
- Producătorul sau importatorul obiectului poate exclude expunerea persoanelor sau a mediului la această substanță în condiții normale sau așteptate în mod rezonabil de utilizare a obiectului, inclusiv eliminarea acestuia. În astfel de cazuri, producătorii și importatorii vor furniza instrucțiuni adecvate destinatarului articolului.
- Producătorul sau importatorul a înregistrat deja substanța pentru această utilizare în UE.
Notificarea substanțelor foarte îngrijorătoare în articole
Notificarea substanțelor SVHC este o obligație legală pentru toți importatorii și producătorii de articole din UE. Nu toate companiile aflate în această situație sunt la curent cu această obligație.
Depunerea/crearea notificării
Companiile își pot trimite notificările printr-un formular web sau folosind instrumentul REACH-IT (prin aplicația IUCLID). Utilizarea formularului web este recomandată în special pentru acei notificatori care nu sunt încă familiarizați cu aplicația IUCLID. Trebuie să începeți prin a crea un cont de utilizator în instrumentul REACH-IT și să urmați instrucțiunile din formular pentru a completa și a trimite notificarea. În cazul notificării utilizând aplicația IUCLID, descărcați aplicația gratuită de pe site-ul web IUCLID și apoi trimiteți notificarea prin REACH-IT. Ghidul de transmitere a datelor al ECHA (Partea 20) oferă instrucțiuni detaliate și ilustrative despre cum să creați cu succes o notificare în IUCLID.
Producătorii și importatorii de articole precum produse pentru construcții, mobilier și îmbrăcăminte sunt obligați, în anumite condiții, să informeze ECHA cu privire la conținutul anumitor substanțe din Lista de substanțe candidate din articolele lor. Lista de substanțe candidate este o listă de substanțe care sunt desemnate oficial drept substanțe foarte îngrijorătoare (SVHC) în UE datorită proprietăților lor care prezintă un risc pentru mediu și/sau sănătatea umană.
Obligația de a depune notificare
Producătorii/importatorii sunt obligați să trimită o notificare dacă sunt îndeplinite ambele cerințe:
- articolele care produc și/sau importă într-o cantitate totală mai mare de 1 tonă per producător/importator pe an conțin o substanță din lista de substanțe candidate;
- substanța este prezentă în aceste obiecte într-o concentrație de peste 0,1% din greutatea obiectului
Întrebări de luat în considerare atunci când trimiteți o notificare:
Subiectul meu conține o substanță din lista de substanțe candidate?
Există diferite modalități prin care producătorii și importatorii pot afla dacă și ce substanță din Lista de Candidați conține articolul lor. În multe cazuri, ei pot obține aceste informații de la participanții din lanțul lor de aprovizionare. Informații suplimentare pot fi găsite în capitolul 5 din Ghidul privind cerințele pentru substanțele din articole.
Ce cantitate dintr-o substanță din lista de substanțe candidate conține produsul meu?
După identificarea/determinarea care dintre substanțele candidate se găsesc în obiecte, producătorul/importatorul trebuie să determine concentrația acestuia în produs și să definească dacă atinge limita de 0,1%. Dacă articolul conține mai multe componente diferite, concentrația trebuie calculată pentru produsul așa cum este fabricat sau importat. Aceasta înseamnă că, în cazul unei mașini de import, concentrația poate fi calculată pentru întregul automobil. Dacă se importă un capac decorativ pentru roată, trebuie calculată concentrația din acest capac.
Explicații suplimentare și exemple despre cum să procedați sunt furnizate în secțiunea 4.4 din Ghidul privind cerințele pentru substanțele din articole în conformitate cu REACH. Când cantitatea totală de substanță din articolele importate sau fabricate (conținând mai puțin de 0,1% din substanță) este mai mare de 1 tonă per producător sau importator
anual, ar trebui depusă și o notificare.
Alte informații importante care trebuie incluse în documentația de notificare sunt tipul de articol, funcția substanței din articol și o descriere a utilizării articolului.
Poți fi scutit de la raportare?
Companiile nu sunt obligate să trimită o notificare dacă:
- poate exclude expunerea la persoane sau la mediu în condiții de utilizare normale sau previzibile în mod rezonabil, inclusiv eliminarea,
- substanța a fost deja înregistrată pentru utilizarea respectivă.
Cu toate acestea, poate dura mai mult și/sau mai costisitoare pregătirea documentației adecvate pentru excluderea expunerii sau pentru a determina dacă utilizarea unei substanțe a fost deja înregistrată decât pregătirea și transmiterea unei notificări.
Când trebuie depusă o notificare?
Notificarea substanțelor la subiecți trebuie depusă în cel mult șase luni de la includerea substanței în lista de substanțe candidate. Lista substanțelor candidate este în mod normal actualizată de două ori pe an, în iunie și decembrie. Producătorii și importatorii sunt sfătuiți să actualizeze notificarea dacă au existat modificări în informațiile pe care le-au furnizat în aceasta. Exemple de astfel de modificări pot fi: schimbarea benzii de masă, producția/importul altor articole care conțin aceeași substanță de interes special (de exemplu, cu o utilizare diferită) etc.
Mai multe informatii:
Autorizare
Drepturile consumatorilor
Povinnost dodavatele výrobku poskytovat informace
Internetové stránky agentury ECHA
Cum se trimite o notificare
http://echa.europa.eu/support/dossier-submission-tools/reach-it/notifying-substances-in-articles
Orientări pentru cerințele pentru substanțele din articole
http://guidance.echa.europa.eu/public-2/getdoc.php?file=articles_en
Regulamentul REACH, articolul 7
http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:L:2007:136:SOM:SK:HTML