• +40761239654
  • Bucureşti Sectorul 1, Bulevardul AVIATORILOR, Nr. 33, Etaj 2 Romania

Etichetarea în conformitate cu CLP

Termene de conformitate (tranzitorii)Cerințe generale pentru etichetareCerințe de etichetare digitalăNoi clase de pericol în Regulamentul CLP actualizatAbordarea clasificării substanțelor complexeObligațiile generale ale distribuitorilorEstimări ale toxicității acute (ATE)Cerințe privind vânzările la distanță în temeiul Regulamentului CLPCerințe privind stabilirea furnizorilor în temeiul Regulamentului CLPCerințe generale pentru stațiile de realimentareInformații obligatorii despre pericole în reclame

Regulamentul actualizat al UE privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor chimice periculoase (Regulamentul UE 2024/2865 – Regulamentul CLP) a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE la 20 noiembrie 2024 și intră în vigoare la 10 decembrie 2024.

Regulamentul (UE) 2024/2865 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2024 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor (Text cu relevanță pentru SEE)

Noile dispoziții și clarificări includ:

  • modificări practice ale etichetării, în special norme obligatorii de formatare a etichetelor pentru a asigura lizibilitatea (inclusiv dimensiunile minime ale fonturilor și spațierea), o mai mare flexibilitate în utilizarea etichetelor/prospectelor pliabile (cu conținut și dispunere obligatorii a elementelor de etichetă), adăugiri la ceea ce trebuie inclus atunci când se utilizează etichetarea „limitată” și etichetarea digitală voluntară;
  • furnizor obligatoriu cu sediul în UE, împreună cu informațiile de contact;
  • noi cerințe pentru ca reclamele să includă informații fundamentale privind pericolele (inclusiv pictograme și cuvinte de avertizare) și pentru vânzările la distanță, inclusiv prin intermediul piețelor online, să poarte elemente complete de etichetă CLP;
  • introducerea unor norme specifice (și, în unele cazuri, a unor interdicții) pentru reumplerea și stațiile de realimentare; și
  • noi clase de pericol, noi norme privind perturbatorii endocrini, actualizări ale etichetelor de modificare a clasificării și modificări ale clasificărilor armonizate și ale modului în care acestea sunt notificate.

Regulamentul CLP actualizat va avea implicații semnificative pentru o gamă largă de întreprinderi, inclusiv producători, utilizatori din aval, comercianți cu amănuntul și distribuitori, în special pentru vânzătorii din afara UE și piețele online.

Aceste modificări se vor aplica începând cu 20 mai 2026, deși există diferite termene de conformitate tranzitorii și termene diferite pentru produsele noi și existente (detaliate mai jos).

Fond

Revizuirea CLP face parte din Pactul verde european pentru consolidarea și simplificarea cadrului juridic pentru substanțele chimice pentru a asigura un mediu fără substanțe toxice. Regulamentul actualizat este un pilon esențial al legislației UE privind substanțele chimice și urmărește să identifice și să clasifice mai bine substanțele chimice periculoase, să îmbunătățească comunicarea cu privire la pericolele chimice și să abordeze lacunele juridice și nivelurile ridicate de neconformitate.

Dispoziții-cheie

Printre multe alte modificări, au fost făcute următoarele actualizări cheie:

  • Reguli de formatare obligatorii pentru etichete: Regulile de formatare pentru etichete includ acum (dar nu se limitează la): dimensiunile minime ale fonturilor, textul trebuie să fie negru pe fundal alb, iar distanța dintre două linii trebuie să fie de cel puțin 120% din dimensiunea fontului. Acest lucru este probabil să aibă impactul practic al obligației de etichete mai mari asupra ambalajelor (deși flexibilitatea mai mare de a utiliza etichetele pliabile este o schimbare binevenită care poate atenua oarecum acest impact). – cerințe detaliate: Regulamentul CLP Anexa I. Secțiunile 1.2.-1.5.
  • Furnizor din UE: vânzătorii cu sediul în afara UE vor trebui să aibă un furnizor din UE, iar datele de contact ale furnizorului din UE trebuie să fie incluse pe etichetă. Acest lucru este menit să îmbunătățească conformitatea și asigurarea respectării Regulamentului CLP și să evite ca consumatorul să devină importator legal tehnic atunci când cumpără o substanță sau un amestec prin vânzări la distanță de la operatori economici stabiliți în afara UE. – cerințe detaliate: Regulamentul CLP, articolul 17 alineatul (1).
  • Publicitate: Toate reclamele pentru substanțe sau amestecuri periculoase trebuie să includă pictograme, declarații H și declarații EUH. Orice reclamă pentru substanțe sau amestecuri periculoase vândute publicului trebuie să includă și mențiunea „Citiți și urmați întotdeauna informațiile de pe etichetă”. În plus, pentru orice substanță sau amestec vândut prin vânzări online, oferta trebuie să prezinte în mod clar și vizibil elementele de pe etichetă. – cerințe detaliate: Regulamentul CLP, articolul 35.
  • Au fost introduse norme specifice pentru etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor furnizate publicului larg și utilizatorilor profesioniști prin intermediul stațiilor de reumplere, pentru a ține seama de tendința tot mai mare de vânzare a anumitor substanțe chimice, cum ar fi detergenții, fără ambalaje, pentru a reduce deșeurile și pentru a facilita forme de vânzare mai durabile. Noile norme stabilesc condiții specifice pentru astfel de tipuri de vânzări, inclusiv cerința ca stațiile de realimentare să poarte etichete corespunzătoare etichetelor pentru fiecare substanță sau amestec periculos furnizat la stație și să pună în aplicare măsuri de reducere a riscurilor pentru a se asigura că reumplerea poate fi efectuată în siguranță, de exemplu prin prevenirea supraumplerii, a contaminării și, în special, a oricărei funcționări necontrolate a stației de realimentare de către copii;  precum și evitarea oricărei reacții între substanțele sau amestecurile distribuite prin stația de reumplere sau între aceste substanțe sau amestecuri și orice reziduuri din ambalajul care urmează să fie reumplut. Noile norme stabilesc, de asemenea, o listă de clase și categorii de pericol pentru anumite substanțe sau amestecuri care sunt interzise a fi vândute prin stațiile de reumplere. – cerințe detaliate: Regulamentul CLP Anexa II. Secțiunea 1. (3.4.)
  • Actualizarea informațiilor de pe etichete: Dacă clasificarea devine mai severă sau se adaugă noi informații suplimentare pe etichetă, furnizorul trebuie să actualizeze etichetele fără întârzieri nejustificate (și nu mai târziu de 6 luni). Pentru orice altă modificare a clasificării sau a etichetei, eticheta trebuie actualizată fără întârzieri nejustificate (și nu mai târziu de 18 luni); – cerințe detaliate: Regulamentul CLP articolul 30.
  • Noi clase de pericol pentru perturbatorii endocrini și alte substanțe chimice dăunătoare: Noi clase de pericol pentru perturbatorii endocrini, precum și pentru substanțele chimice care nu se descompun în mediu și se pot acumula în organismele vii. Unele dintre aceste clase de pericol sunt deja parțial acoperite de alte acte legislative (de exemplu, perturbatorii endocrini sunt parțial acoperiți de REACH și de Regulamentul UE privind produsele biocide), în timp ce altele sunt noi în legislația UE. Introducerea acestor clase de pericol suplimentare înseamnă că o proporție semnificativă de substanțe chimice vor fi supuse unui nou control de reglementare și mai multe organizații din lanțul de aprovizionare vor trebui să efectueze evaluări de reglementare extinse; – cerințe detaliate: Regulamentul CLP Anexa I. Secțiunile 3.11.-3.13.

și

  • Clasificare și etichetare armonizate (CLH): CLH a fost actualizat pentru a include nu doar grupuri de substanțe, ci și pentru a acorda prioritate grupurilor de substanțe față de propunerile individuale de substanțe. De asemenea, Comisia poate solicita propuneri (în loc să aștepte ca o agenție competentă să le declanșeze) și are un nou termen pentru adoptarea propunerilor CLH (fără întârzieri nejustificate și înainte de sfârșitul anului calendaristic de la publicarea avizului CER). –  Regulamentul CLP, articolul 37.