• Bucureşti Sectorul 1, Bulevardul AVIATORILOR, Nr. 33, Etaj 2 Romania

Conținutul fișei cu date de securitate

Pentru ce substanțe sau amestecuri? Format FDS Limbajul folosit în FDS Cine ar trebui să întocmească FDS? De ce este nevoie de FDS? Revizuirea fiselor cu date de securitate Responsabilitatea pentru conținutul fișei cu date de securitate

CENTRUL EKOTOX S.R.L. vă oferă controlul, întocmirea și revizuirea fișelor cu date de securitate și a documentelor aferente substanțelor și amestecurilor chimice uzate, precum și comunicarea în lanțul de aprovizionare, sau calculul efectelor legislației chimice asupra produselor, produselor individuale. .

Contact: e-mail: ekotox(at)ekotox.ro

Fișa cu date de securitate (FDS) este un document al cărui scop și sarcină în cadrul sistemului armonizat pot fi descrise după cum urmează:

FDS ar trebui să ofere informații cuprinzătoare despre substanța sau amestecul pentru utilizare în cadrele de reglementare pentru controlul substanțelor chimice la locul de muncă. Angajatorii (și lucrătorii) îl folosesc ca sursă de informații despre pericole, inclusiv pericole pentru mediu, și pentru a obține informații despre măsurile de siguranță.

FDS este un document care este luat în considerare în context și, de regulă (în absența unui scenariu de expunere adecvat), nu poate furniza informații specifice care sunt relevante pentru orice loc de muncă dat în care produsul poate ajunge să fie utilizat, deși produsul are un anumit utilizare finală, informațiile FDS pot fi concentrate mai mult asupra lucrătorilor.

Prin urmare, informațiile permit angajatorului:

a) să pregătească un program activ de măsuri pentru protejarea lucrătorilor, inclusiv formarea specifică locului de muncă și

b) să ia în considerare toate măsurile care pot fi necesare pentru protejarea mediului.

În plus, FDS reprezintă o sursă importantă de informații pentru alte grupuri țintă din GHS.

Așadar, unele părți ale informațiilor pot fi utilizate de entitățile implicate în transportul mărfurilor periculoase, de entitățile responsabile cu gestionarea situațiilor de urgență (inclusiv de centrele de otrăvire), de entitățile implicate în utilizarea profesională a pesticidelor și de consumatori. Cu toate acestea, aceste grupuri țintă obțin informații suplimentare din diverse alte surse, cum ar fi recomandările ONU privind transportul mărfurilor periculoase, reglementări și informații scrise pentru consumatori. Prin urmare, introducerea unui sistem armonizat de etichetare nu are scopul de a afecta utilizarea primară a FDS, care servește utilizatorilor la locul de muncă.

Formatul și conținutul cerute de FDS în statele membre UE în care se aplică direct Regulamentul REACH (și în alte țări care au adoptat Regulamentul REACH) sunt definite în Anexa II a Regulamentului REACH.

Informațiile furnizate în FDS trebuie să fie scrise clar și concis.