CENTRUL EKOTOX S.R.L. oferă servicii de consiliere și asistență pentru clienți în domeniul amprentei de carbon și al raportării
Dacă aveți nevoie de ajutor, contactați-ne la unul dintre următoarele contacte:
e-mail la ekotox(at)ekotox.ro
Amprenta de carbon este o măsură a cât de mult afectează ceva criza climatică. Măsoară cantitatea totală de gaze cu efect de seră produse direct sau indirect de o organizație, serviciu sau produs și este de obicei exprimată în tone de echivalent de dioxid de carbon (tCO2e). Când vorbim despre emisiile de carbon, de obicei ne referim la toate gazele cu efect de seră care captează căldura în atmosfera Pământului, ducând la încălzirea globală și la schimbările climatice.
Ce este contabilitatea carbonului
Contabilitatea carbonului permite companiilor, guvernelor și persoanelor fizice să înțeleagă și să măsoare impactul lor asupra mediului. Contabilitatea carbonului ia în considerare totalul emisiilor de gaze cu efect de seră produse de o companie, atât direct, cât și indirect.
Contabilitatea carbonului urmărește să însumeze toate emisiile pentru care o anumită companie este responsabilă, inclusiv cele din afara operațiunilor sale directe. Protocolul referitor la gaze cu efect de seră, dezvoltat de World Resources Institute și World Business Council for Sustainable Development, clasifică emisiile societății în trei tipuri numite „scări”.
Emisii Scope 1: Acestea sunt denumite și emisii „directe”, care includ toate emisiile generate direct din operațiunile companiei. Acestea includ emisiile din procesele de fabricație sau chimice și electricitatea generată la fața locului prin arderea combustibililor fosili.
Emisiile din domeniul de aplicare 2: domeniul 2 se referă la emisiile „indirecte” care rezultă din generarea de energie electrică, abur, încălzire și răcire pe care compania le achiziționează și le consumă în activitatea sa.
Emisii din domeniul de aplicare 3: emisiile din domeniul de aplicare 3, cunoscute în mod obișnuit ca emisii din lanțul de aprovizionare, includ emisiile indirecte de gaze cu efect de seră rezultate din activitățile unei companii, provenite din surse în afara proprietății sau controlului acesteia. De exemplu, în contextul unui producător.
Raportare non-financiară
Obligația de a calcula și publica un raport de amprentă de carbon este impusă mai întâi companiilor cu peste 500 de angajați (raport 2024). În anul următor, raportarea amprentei de carbon se va aplica și companiilor cu peste 250 de angajați (raport 2025). În sfârșit, pentru 2026, o astfel de obligație se va aplica unei părți din întreprinderile mici și mijlocii: cu posibilitatea, totuși, să declare până în 2028 că nu sunt pregătite să-și calculeze amprenta de carbon.
De ce este importantă contabilitatea carbonului?
Contabilitatea carbonului este importantă din următoarele motive:
- Compania contribuie astfel la obiectivele politice ale UE, conform cărora își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 față de valoarea măsurată în 2019 și, de asemenea, să ajungă la zero net pe termen lung.
- Dovada că firmele își îndeplinesc obligațiile care decurg din legislația de mediu.
- Într-un sens mai larg, contabilitatea carbonului se referă la eficiență. Produsele și serviciile cu amprente semnificative de carbon reflectă de obicei metode de producție ineficiente. Prin urmare, reducerea cheltuielilor cu carbonul poate duce la economii de costuri pentru societate.