• Bucureşti Sectorul 1, Bulevardul AVIATORILOR, Nr. 33, Etaj 2 Romania

Subiecte – coaching de produs

Odată cu creșterea numărului de noi reglementări legislative, apar noi obligații pentru produsele dumneavoastră cu cerințe și termene specifice. Nu știi cum să o faci?

CE ESTE UN ARTICOL SUB REACH?

(Conform orientărilor ECHA privind cerințele pentru substanțele conținute în articole)

„Un articol este un lucru care, în timpul producției, capătă o anumită formă, suprafață sau aspect care îi determină funcția într-o măsură mai mare decât compoziția sa chimică (REACH, articolul 3, paragraful 3).

Pentru a determina dacă un lucru îndeplinește definiția unui obiect conform Regulamentului REACH, trebuie evaluată funcția, proprietatea acestuia. (Termenul „lucru” poate reprezenta practic orice produs din lanțul de aprovizionare):

  • Funcție – termenul „funcție” din definiția unui articol ar trebui interpretat ca scopul destinat pentru care articolul urmează să fie utilizat.
  • Forma înseamnă forma tridimensională a unui lucru, adică adâncimea, lățimea și înălțimea acestuia.
  • Suprafața este stratul exterior al unui lucru.
  • Aspectul înseamnă aranjarea sau combinația de „elemente ale aspectului” individuale astfel încât să
  • îndeplinească cel mai bine un anumit scop al obiectului.

Elementele forma, suprafața și aspectul reprezintă aspectul fizic al unui lucru și pot fi înțelese ca proprietăți nechimice și nu trebuie confundate cu proprietățile fizice care rezultă din materialele chimice din care este realizat lucrul.

Conform articolului 3 alineatul (3) din regulamentul REACH, forma, suprafața sau aspectul trebuie să fie alese și create în mod deliberat într-o anumită fază de producție („faza (etapa) de producție” a obiectului poate fi și ansamblul componentelor (care ei înșiși pot fi obiecte) ale obiectului compozit (de exemplu, laptop).

Un set de lucruri care sunt furnizate doar ca lucruri asamblate, pe de altă parte, nu au o etapă specifică de fabricație în timpul căreia se creează o anumită formă, suprafață sau aspect al setului sau setului dat. Acest lucru se aplică indiferent dacă lucrurile sunt:

  • utilizat separat (de exemplu, boluri și boluri diferite dintr-un set de bucătărie),
  • utilizate împreună (de exemplu, scule electrice portabile constând din scule, baterie și încărcător) sau
  • asamblate într-un singur obiect (de exemplu, ambalarea mobilierului de uz casnic).

Prin urmare, un set de lucruri nu poate fi considerat ca un singur obiect, ci trebuie considerat ca obiecte multiple, substanțe și/sau amestecuri.

Substanțele, amestecurile și articolele pot fi în ambalaje. Acest ambalaj, cum ar fi o cutie de carton, o folie de plastic sau o cutie, este considerat un obiect separat în conformitate cu REACH și este supus acelorași cerințe ca orice alt obiect.

SUBSTANȚE TREBUIE ELIBERATE DIN ARTICOLE

Eliberarea intenționată a substanțelor dintr-un articol se referă la o funcție suplimentară a produsului (care trebuie distinsă de funcția principală) care este planificată în mod intenționat și nu va fi realizată dacă substanța nu este eliberată. (Substanțele care sunt eliberate din cauza îmbătrânirii unui obiect, din cauza uzurii sau ca efect secundar inevitabil al funcționării obiectului nu sunt în general considerate eliberări intenționate, eliberarea ca atare nu asigură o funcție în sine. )

Dacă eliberarea substanței din articol îndeplinește funcția principală a articolului, eliberarea nu este considerată o „eliberare intenționată” în conformitate cu REACH. În acest caz, lucrul este de obicei văzut ca o combinație între un obiect și o substanță/amestec.

Pentru ca eliberarea unei substanțe dintr-un obiect să fie intenționată, aceasta trebuie să aibă loc în condiții de utilizare normale sau previzibile în mod rezonabil. Aceasta înseamnă că eliberarea substanței trebuie să aibă loc pe durata de viață a obiectului. Eliberarea unei substanțe în timpul fazei de producție sau eliminare a ciclului de viață al obiectului nu este, prin urmare, o eliberare intenționată.

Termenii obișnuiți de utilizare sunt termeni de utilizare legați de funcția principală a articolului.
Condițiile de utilizare anticipate în mod rezonabil sunt condiții de utilizare care se poate aștepta să apară datorită funcției și formei fizice a articolului (chiar dacă acestea nu sunt condiții normale de utilizare).

Înregistrarea substanțelor în obiecte

Înregistrarea substanțelor conținute în articole (articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul REACH) este obligatorie pentru producătorul sau importatorul articolelor dacă sunt îndeplinite toate următoarele condiții:

  • este de așteptat ca substanța să fie eliberată în condiții de utilizare normale sau așteptate în mod rezonabil. (Trebuie îndeplinite ambele condiții, adică intenționalitatea eliberării și condițiile normale sau previzibile în mod rezonabil de utilizare.)
  • cantitatea totală de substanță prezentă în toate articolele cu eliberare intenționată (adică, inclusiv cantitățile care nu se preconizează a fi eliberate) produse sau importate de un participant în lanț depășește 1 tonă pe an

Pentru substanțele din articole care trebuie înregistrate, producătorul/importatorul articolelor transmite documentația de înregistrare la ECHA. Cerințele pentru documentația de înregistrare sunt în general aceleași cu cerințele pentru producătorii și importatorii substanței.

CERINȚE PENTRU SUBSTANȚELE CU PREOCUPARE EXTREMĂ

Lista substanțelor care pot fi incluse în anexa XIV (lista substanțelor candidate)

Látky, které splňují jedno nebo více kritérií uvedených v článku 57 nařízení REACH, lze označit za látky vzbuzující mimořádné obavy (SVHC) a zařadit je na kandidátský seznam látek (pro případné zahrnutí do přílohy XIV).

Více informací o kandidátském seznamu a procesu povolování (autorizace) najdete na našich stránkách o Autorizație REACH.

Notificare conform articolului 7, paragraful 2

Este necesară notificarea substanței conținute în articole de la producătorii și importatorii de articole dacă sunt îndeplinite toate următoarele condiții de la articolul 7 alineatul (2):

  • substanța este inclusă în lista de substanțe (pentru posibilă includere în anexa XIV) care fac obiectul autorizării;
  • substanța este prezentă în obiectele fabricate și/sau importate într-o concentrație mai mare de 0,1% din greutate, • cantitatea totală de substanță prezentă în toate obiectele fabricate și/sau importate care conțin mai mult de 0,1% din greutate substanță depășește 1 tonă per participant pe an

Obligațiile prevăzute la articolul 33

Scopul articolului 33 este de a se asigura că sunt comunicate suficiente informații în lanțul de aprovizionare pentru a permite utilizarea în siguranță a articolelor de către utilizatorii finali, inclusiv consumatorii.

  • Producătorii și importatorii de articole din UE și toți participanții în lanțul de aprovizionare sunt obligați să comunice prezența substanțelor incluse în lista de substanțe (pentru posibilă includere în anexa XIV) (la o concentrație mai mare de 0,1% din greutate) de-a lungul lanț de aprovizionare.
  • Aceste informații sunt furnizate destinatarului „în mod automat” (articolul 33 alin. 1). Termenul „destinatar” se referă la utilizatorii și distribuitorii industriali sau profesioniști, dar nu și la consumatori.
  • Informațiile disponibile producătorului articolului, necesare pentru utilizarea în siguranță a articolului, trebuie de asemenea dezvăluite consumatorului la cerere (articolul 33 alin. 2). Informațiile trebuie comunicate gratuit consumatorului în termen de 45 de zile de la primirea solicitării acestuia.

În ceea ce privește obligația de a comunica informații despre substanțele din articole în general (adică comunicarea către destinatari și consumatori), este important de știut că:

  • Obligațiile sunt determinate exclusiv în funcție de concentrația substanței în obiect și, prin urmare, obligațiile se aplică indiferent de volumul anual al substanței (adică se aplică chiar și sub 1 tonă pe an).
  • Ambalajul este întotdeauna considerat ca un articol(e) separat(e) de conținutul pachetului. Prin urmare, obligația de a raporta informații privind substanțele din obiecte se aplică și materialelor de ambalare.
  • Limita de concentrație a substanței de 0,1% în greutate se aplică obiectului în care este furnizată.
  • Obligațiile se aplică și articolelor care au fost fabricate sau importate înainte ca substanța să fie inclusă în lista de substanțe candidate și care sunt furnizate după includere. Prin urmare, ziua de livrare a articolului este data decisivă.
  • Obligația de a furniza informații destinatarului obiectului se aplică de îndată ce lista de substanțe candidate de foarte mare îngrijorare este publicată pe site-ul web ECHA (cel puțin numele substanței ar trebui anunțat

Mai multe informații pot fi găsite aici

în Ghidul privind cerințele pentru substanțele conținute în articole
în Ghidul pentru substanțele conținute în