(26 februarie 2025, Bruxelles)
Un plan pentru competitivitatea și decarbonizarea UE
Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Europa nu este doar un continent al inovării industriale, ci și un continent al producției industriale. Cu toate acestea, cererea de produse curate a încetinit, iar unele investiții s-au mutat în alte regiuni. Știm că încă se află prea multe obstacole în calea întreprinderilor noastre europene, de la prețuri ridicate la energie până la povara excesivă de reglementare. Acordul pentru o industrie curată este de a tăia legăturile care încă ne țin companiile pe loc și de a face un caz de afaceri clar pentru Europa.”
De asemenea, Comisia ia măsuri pentru a eficientiza mediul nostru de reglementare, reducând în același timp obstacolele birocratice pentru întreprinderi. Măsurile de astăzi sunt rezultatul colaborării active cu liderii din industrie, partenerii sociali și societatea civilă în contextul Declarației de la Anvers pentru un acord industrial european și al dialogurilor Comisiei Europene privind o tranziție curată.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_25_550
Principalele elemente ale acordului pentru o industrie curată
Energie accesibilă
Energia accesibilă este fundamentul competitivității. Pentru a reduce facturile la energie pentru industrii, întreprinderi și gospodării, promovând în același timp tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, Comisia a adoptat Planul de acțiune pentru energie la prețuri accesibile pentru:
- accelerarea implementării energiei curate, accelerând electrificarea
- finalizarea pieței interne a energiei cu interconexiuni fizice
- să utilizeze energia mai eficient și să reducă dependența de combustibilii fosili importați.
Creșterea cererii de produse curate
Legea privind accelerarea decarbonizării industriale va crește cererea de produse curate fabricate în UE, prin introducerea criteriilor de durabilitate, reziliență și „fabricat în Europa” în achizițiile publice și private.
De asemenea, Comisia va revizui cadrul privind achizițiile publice în 2026 pentru a introduce criterii de durabilitate, reziliență și preferințe europene în achizițiile publice pentru sectoarele strategice.
Finanțarea tranziției curate
Acordul privind o industrie curată va mobiliza peste 100 de miliarde EUR pentru a sprijini producția curată fabricată în UE. Comisia:
- adoptarea unui nou cadru privind ajutoarele de stat pentru o industrie curată pentru a accelera aprobarea ajutoarelor de stat pentru introducerea energiei regenerabile, decarbonizarea industriei și asigurarea unei capacități suficiente de producție a tehnologiilor curate
- consolidarea Fondului pentru inovare și propunerea unei bănci de decarbonizare industrială, care vizează o finanțare de 100 de miliarde EUR, pe baza fondurilor disponibile în Fondul pentru inovare, a veniturilor suplimentare rezultate din părți ale ETS, precum și a revizuirii InvestEU
- lansează o cerere specifică în cadrul programului Orizont Europa pentru a stimula cercetarea și inovarea în aceste domenii
- modificarea Regulamentului InvestEU pentru a crește cuantumul garanțiilor financiare pe care InvestEU le poate oferi pentru a sprijini investițiile. La rândul său, aceasta va mobiliza până la 50 de miliarde EUR pentru implementarea tehnologiilor curate, a mobilității curate și a reducerii deșeurilor.
Circularitate și acces la materiale
Materiile prime critice sunt esențiale pentru industria noastră. UE trebuie să asigure accesul la astfel de materiale și să reducă dependența de furnizorii nefiabili. Integrarea circularității în strategia noastră de decarbonizare este esențială pentru a valorifica la maximum resursele limitate ale UE. Comisia:
- instituirea unui mecanism care să permită întreprinderilor europene să se reunească și să își agrege cererea de materii prime critice
- va crea un centru al UE pentru materii prime critice pentru a achiziționa în comun materii prime în numele companiilor interesate, ceea ce va crea economii de scară și va oferi mai multe pârghii pentru a negocia prețuri și condiții mai bune
- adoptă o lege privind economia circulară în 2026 pentru a accelera tranziția circulară și pentru a se asigura că materialele rare sunt utilizate și reutilizate în mod eficient, pentru a reduce dependențele noastre globale și pentru a crea locuri de muncă de înaltă calitate. Obiectivul este ca 24% din materiale să fie circulare până în 2030.
Acționând la scară globală
UE are nevoie de parteneri globali de încredere mai mult ca niciodată. Pe lângă acordurile comerciale în curs și noile acorduri, Comisia are ca scop:
- lansarea primelor parteneriate pentru comerț și investiții curate pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare și a încheia acorduri reciproc avantajoase
- asigurarea siguranței și rezilienței economice a industriei UE, în fața concurenței globale și a incertitudinilor geopolitice, printr-o serie de instrumente de apărare comercială și de altă natură
- simplificarea și consolidarea mecanismului de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, instrumentul UE pentru a stabili un preț echitabil pentru carbonul emis în timpul producției de bunuri cu emisii ridicate de dioxid de carbon.
Competențe și locuri de muncă de calitate
Forța de muncă a UE trebuie să aibă competențele necesare pentru a sprijini tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv competențe în domeniul tehnologiilor curate, al digitalizării și al antreprenoriatului.
Comisia va înființa o uniune a competențelor care investește în lucrători, dezvoltă competențe și creează locuri de muncă de calitate.
Erasmus+ va consolida programele de educație și formare pentru a dezvolta o forță de muncă calificată și adaptabilă și pentru a aborda deficitul de competențe în sectoare-cheie, cu o finanțare de până la 90 de milioane EUR.
Acordul privind industria curată se va concentra, de asemenea, pe factorii orizontali necesari pentru o economie competitivă:
- reducerea birocrației,
- exploatarea deplină a amplorii pieței unice;
- promovarea locurilor de muncă de calitate;
- o mai bună coordonare a politicilor la nivelul UE și la nivel național.
https://commission.europa.eu/topics/eu-competitiveness/clean-industrial-deal_en
Paginile web Ekotox privind managementul substanțelor chimice: https://ekotox.ro/managementul-chimic-managementul-riscului-in-timpul-productiei/