• +40761239654
  • Bucureşti Sectorul 1, Bulevardul AVIATORILOR, Nr. 33, Etaj 2 Romania

Revizuirea Directivei UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

Revizuirea Directivei UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

Revizuirea Directivei UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

Normele, convenite provizoriu cu Consiliul, includ obiective de reducere a ambalajelor: 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040. Acestea impun țărilor UE să reducă în special deșeurile de ambalaje din plastic pentru a atinge obiectivele stabilite. Pentru a reduce ambalajele inutile, se stabilește un raport maxim de spațiu gol de 50% pentru ambalajele de grup, de transport și de comerț electronic; producătorii și importatorii vor trebui, de asemenea, să se asigure că greutatea și volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.

Anumite tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030.

Printre acestea se numără ambalajele pentru fructe și legume proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente și băuturi umplute și consumate. Alte exemple includ porțiile unice, ambalajele miniaturale pentru articole de toaletă în spațiile de cazare și pungile de plastic foarte ușoare.

Textul include o interdicție privind utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice persistente” (substanțe alchilice per- și polifluorurate sau PFAS) peste anumite praguri în ambalajele care vin în contact cu alimentele, pentru a evita efectele negative asupra sănătății.

Regulamentul propus ar include dispoziții privind durabilitatea (de exemplu, privind substanțele care prezintă motive de îngrijorare, reciclabilitatea și conținutul obligatoriu de materiale reciclate și reducerea la minimum a ambalajelor); etichetarea, marcarea și informarea (de exemplu, privind compoziția materială a ambalajelor); obligații pentru operatorii economici (de ex. (interzicerea anumitor formate de ambalaje și stabilirea unor obiective de reutilizare și de reumplere); gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje (de exemplu, obiective de reducere a deșeurilor de ambalaje și sisteme de depunere și returnare a sticlelor de plastic de unică folosință și a recipientelor metalice pentru băuturi); și achiziții publice ecologice.

Pagina web a EP: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240419IPR20589/new-eu-rules-to-reduce-reuse-and-recycle-packaging 

Site-ul web Ekotox management chimic: https://ekotox.ro/chemicky-management-rizeni-rizik-pri-vyrobe/ 

Pagina web a Conferinței REACH 2024: REACH Conference 2024 – Ekotox Training