SECȚIUNEA 9: Proprietăți fizice și chimice
Informațiile sunt furnizate în conformitate cu REGULAMENTUL COMISIEI (UE) Nr. 2015/830 din 28 mai 2015, de modificare a Regulamentului (CE) Nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea de substanțe chimice (REACH).
Datele empirice privind substanța sau amestecul, dacă sunt relevante, sunt descrise în această secțiune a fișei cu date de securitate. Articolul 8 alin. 2 din Regulamentul (CE) nr.1272/2008. Informațiile din această secțiune sunt în concordanță cu informațiile furnizate în înregistrarea și/sau Administrația pentru siguranța chimică, dacă este necesar, și cu clasificarea substanței sau a amestecului.
9.1. Informații despre proprietățile fizice și chimice de bază
Aceste proprietăți trebuie să fie clar identificate, inclusiv orice referință la metodele de testare utilizate și specificarea unităților de măsură și/sau condițiilor de referință adecvate. Dacă este relevantă din punctul de vedere al interpretării valorii numerice, este indicată și metoda de determinare (de exemplu, metoda punctului de aprindere, metoda vasului deschis/închis):
a) aspectul:
Indicați starea fizică [solid (inclusiv informații de siguranță adecvate și disponibile cu privire la granulometrie și suprafața specifică, dacă nu este deja specificată în altă parte în această fișă cu date de securitate), lichid, gaz] și culoarea substanței sau amestecului furnizat;
b) miros:
Dacă mirosul este perceptibil, trebuie furnizată o scurtă descriere;
c) pragul de miros;
TVA:
Se indică pH-ul substanței sau amestecului în forma în care este furnizat sau pH-ul soluției apoase; in cazul unei solutii apoase este indicata si concentratia;
e) punctul de topire/îngheț;
f) punctul inițial de fierbere și intervalul de distilare;
g) punctul de aprindere;
h) viteza de evaporare;
i) inflamabilitate (solid, gaz);
j) limitele superioare/inferioare de inflamabilitate sau explozibilitate;
k) presiunea vaporilor;
l) densitatea vaporilor;
m) densitatea relativă;
n) solubilitate(e);
o) coeficient de partiție: n-octanol/apă;
p) temperatura de autoaprindere;
q) temperatura de descompunere;
r) vâscozitate;
s) proprietăți explozive;
t) proprietăţi de oxidare.
Dacă se afirmă că o anumită proprietate nu se aplică sau dacă informațiile despre o anumită proprietate nu sunt disponibile, sunt date motive.
Pentru a permite luarea unor măsuri de control adecvate, trebuie furnizate toate informațiile relevante privind substanța sau amestecul. Informațiile din această secțiune sunt în concordanță cu informațiile furnizate la înregistrare, dacă înregistrarea este necesară.
În cazul unui amestec, înregistrările trebuie să indice clar la ce substanță din amestec se referă datele, dacă nu se aplică întregului amestec.
9.2. Alte informații
Dacă este necesar, vor fi indicați și alți parametri fizici și chimici, precum miscibilitatea, solubilitatea în grăsimi (se va indica solvent – ulei), conductivitatea sau grupa de gaze. Trebuie furnizate informații de siguranță adecvate și disponibile privind potențialul de oxidare-reducere, potențialul de generare de radicali și proprietățile fotocatalitice.