• Bucureşti Sectorul 1, Bulevardul AVIATORILOR, Nr. 33, Etaj 2 Romania

SECȚIUNEA 6

SECȚIUNEA 6: Măsuri în caz de dispersie accidentală

Informațiile sunt furnizate în conformitate cu REGULAMENTUL COMISIEI (UE) Nr. 2015/830 din 28 mai 2015, de modificare a Regulamentului (CE) Nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea de substanțe chimice (REACH).

În această secțiune a fișei cu date de securitate, se recomandă un răspuns adecvat în cazul unei scurgeri, scurgeri sau eliberări, pentru a preveni sau a minimiza efectele adverse asupra persoanelor, proprietății și mediului. În cazurile în care volumul deversării are un impact semnificativ asupra pericolului, se face o distincție între răspunsul la scurgerile mari și mici. Dacă procedurile de izolare și recuperare indică faptul că sunt necesare practici diferite, acestea vor fi indicate în fișa cu date de securitate.

6.1. Măsuri de siguranță personală, echipament de protecție și proceduri de urgență

6.1.1. Pentru personalul care nu este de urgență

Se vor da sfaturi cu privire la scurgerile accidentale și la eliberarea substanței sau amestecului, cum ar fi:

a) utilizarea echipamentului de protecție adecvat (inclusiv echipamentul individual de protecție enumerat în secțiunea 8 din fișa cu date de securitate) pentru a evita orice contaminare a pielii, ochilor și îmbrăcămintei personale;

b) îndepărtarea surselor de aprindere, asigurarea unei ventilații suficiente, reglarea prafului a

c) proceduri de urgență, cum ar fi nevoia de a evacua o zonă periculoasă sau de a consulta un expert.

6.1.2. Pentru personalul de urgență

Se vor oferi sfaturi cu privire la materialul potrivit pentru EIP (cum ar fi „potrivit: butilenă”; „nepotrivit: PVC”).

6.2. Măsuri de siguranță pentru mediu

Se vor oferi sfaturi cu privire la orice măsuri de precauție de mediu care trebuie luate în cazul vărsării și eliberării accidentale a substanței sau amestecului, cum ar fi menținerea acestuia departe de canalizare, apele de suprafață și subterane.

6.3. Metode și material pentru izolarea și curățarea

6.3.1. Se vor oferi sfaturi adecvate cu privire la modul de prevenire a răspândirii în urma unei scurgeri. Tehnicile adecvate de izolare pot include oricare dintre următoarele:

a) armarea marginilor, acoperirea canalizării;

b) proceduri de suprapunere.

6.3.2. Se vor oferi sfaturi adecvate cu privire la modul de curățare a scurgerilor. Procedurile de curățare adecvate pot include:

a) tehnici de neutralizare;

b) tehnici de decontaminare;

c) materiale de adsorbție;

d) tehnici de curățare;

e) tehnici de aspirare;

f) echipamente necesare pentru a preveni răspândirea/curățarea (inclusiv utilizarea de instrumente și echipamente care nu produc scântei, dacă este cazul).

6.3.3. Trebuie furnizate orice alte informații legate de scurgeri și evacuări, inclusiv sfaturi cu privire la tehnici neadecvate de izolare sau de curățare, cum ar fi prin declarații „nu utilizați niciodată…”.

6.4. Link către alte secțiuni

Se fac trimiteri la secțiunile 8 și 13, acolo unde este cazul.